Best bekeken in 1024x768

Museum eerbetoon aan Baantjer

 

Bron :   Algemeen dagblad
Editie :   29 mei 2008
Tekst :   Kemal Rijken
Foto :   United Photos / Paul Vreeker

AMSTERDAM - Vlakbij het bekendste politiebureau van Nederland, in een veredelde kelderkroeg aan de Amsterdamse Warmoesstraat, opent vandaag het Appie Baantjermuseum zijn deuren.

afbeelding vergroten

Oprichter Serrée in het museum.

Liefhebbers van de misdaadromans van de 85-jarige Appie Baantjer, de oud-politieman die in 49 jaar tijd 69 crimi’s schreef, kunnen daar een expositietje bezoeken met allerlei spullen en prullaria uit het leven van de bekende auteur.
Een wapenstok uit Baantjers politietijd, oorkondes, een mobilofoon, een modelpolitieautootje, een lintje van de koningin en zijn allereerste boek: het is er allemaal uitgestald in grote glimmende vitrines. Er zijn ook bijzondere uitgave’s van de C.o.c.k., de enige bewaard gebleven manuscripten en films. Bezoekers krijgen zo een goed beeld over het leven van Appie Baantjer en de wallen in de jaren ’50 en ’60.
Het museumpje is opgericht door ondernemer Raoul Serrée, die sinds drie jaar hoofdstedelijke stadstours organiseert. Die tours zijn geënt op de boeken van Baantjers creatie, rechercheur De Cock. Een bezoek aan het museum maakt straks deel uit van de tocht: zijn dagjesmensen komen eerst naar het museum, krijgen er een drankje en gaan daarna met een gids de Wallen op.
,,Het is natuurlijk vreemd dat er een museum wordt opgericht voor een man die nog in leven is,’’ zegt expositie-onderwerp Appie Baantjer. Toch vind hij het een grote eer dat er een museum voor hem komt: ,,Ik denk dat ik dat te danken heb aan mijn verdiensten als schrijver.’’
Liefhebbers van zijn boeken kunnen binnenkort nog één keer hun hart ophalen aan zo’n spannende misdaadroman. ,,Ik moet nog één boek afmaken,’’ belooft Baantjer, ,,en daarna stop ik ermee.’’
Wat dan nog rest, is het museumpje. En misschien nog een ander eerbetoon aan de schrijver van wie in totaal zo rond de zeven miljoen boeken over de toonbank zijn gegaan. Baantjer: ,,Ze hebben geloof ik nog een steegje op het oog dat ze de Baantjersteeg willen noemen. Maar de gemeente wil dat niet toestaan, omdat ik nog niet dood ben. Daarom hangen de mensen van het museum daar vandaag een nepbord op."